logo
logo
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
S.C GENEMUIDEN 1980-1990
 
S.c. GENEMUIDEN 1980-1990

JUBILEUMVIERING IN OKTOBER 1980


Echtpaar Bossenbroek schiet nieuwe kantine open
Met een ferme trap schoten zowel burgemeester Bossenbroek als zijn echtgenote tijdens het jubileumfeest in 1980 een bal door het papier dat de ingang van het nieuwe clubhuis afsloot. De ballen werden hun aangereikt door de twee jongste leden: Heino Dekker en Michiël van Dijk.

Burgemeester K. Bossenbroek vond dat de vereniging trots kon zijn op haar nieuwe aanwinst. 'Een goed onderkomen voor junioren, senioren en andere 'oren', sprak de burgemeester, die wel de waarschuwing liet horen dat de kantine een verlengstuk van de sport moet zijn en niet als horecabedrijf moet functioneren. Hij bood namens het gemeentebestuur een klok aan, na een rede waarin hij beklemtoonde dat de sport een belangrijke taktor is in de Genemuider gemeenschap.

Fokke Remmers

De voorzitter van de KNVB voor het zaterdagvoetbal, wijlen Fokke Remmers, herinnerde zich nog zijn eerste contact met Genemuiden. Dat was in 1932, toen hij als Be-Quicker tegen Genemuiden voetbalde. 'Sinds die tijd is er veel veranderd. Wat bleef is de wil tot winnen, al moet dat niet ten koste van alles gaan', aldus Remmers, die de vereniging het bondssymbool aanbood.
Vice-voorzitter Achterberg van de afdeling Zwolle bood een vlag aan en een barometer. Vanuit de eigen vereniging bood Wolter Eenkhoorn het jubileumboek aan 'waarop ontzaglijk is gezwoegd'. Jos van der Haar kwam namens het clubblad met een gift voor de inrichting van de bestuurskamer. Supportersvoorzitter Jan Ereman schonk namens zijn vereniging een geluidsinstallatie. 'Het is niet alleen belangrijk dat we weten te winnen, maar ook verlies kunnen relativeren. Hier ligt de belangrijkste taak van de beide clubs in de komende vijftig jaar', aldus Jan Breman.'
Voorzitter Bertus Tuinman bedankte alle sprekers en sprak de hoop uit dat de 'club' nog betere tijden door kon gaan maken.


Nieuwe ereleden op jubileumviering

Tijdens de receptie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan in oktober 1980 bracht 'Sportclub' het aantal ereleden of leden van verdienste van drie op twaalf. Erelid Jan Eenkhoorn, die 34 jaar bestuurslid was en twee periodes het voorzitterschap waarnam, werd benoemd tot erevoorzitter. Tot erelid werd benoemd Age Blom, de eerste voorzitter van Sportclub Genemuiden en nog voorzitter van het comité dat de oprichting voorbereidde. Leden van verdienste werden Berend Beens, jarenlang spe- ler van het eerste en daarna grensrechter, bestuurslid en lid van vele kommissies. Henk van Dalfzen, 17 jaar lang eerste elftalspeler, zes maal zaterdag - international en daarna tien jaar trainer. Henk van Dijk, 25 jaar lang eerste elftalspeler en daarna bestuur en commissielid. Berend Herssenberg, bijna 25 jaar jeugdleider. Henk Klaver, elf jaar voorzitter van de supportersvereniging, daarna vier jaar van de voetbal. Harm Kolk, iets meer dan 25 jaar vaste grensrechter bij het eerste elftal. Dirk de Lange, twaalf jaar eerste elftalspeler (keeper) en 22 jaar bestuurslid en tenslotte Maarten Visscher, sinds de oprichting lid en 20 jaar bestuurslid.
Voorzitter A. Tuinman reikte aan al deze verdienstelijke leden een oorkonde en een insigne uit. Ook lid van verdienste, Cor van Dijk kreeg deze onderscheiding.

'Contributie omhoog of meer zelf doen!'

De zelfwerkzaamheid van de leden liep op 11 september 1981 als een rode draad door de jaarvergadering van Sportclub Genemuiden: We zitten nu waarschijnlijk met de kater van de kantinebouw', zo verzuchtte penningmeester A. Potters'.
Voorzitter Bertus Tuinman hield de leden voor, dat wanneer er niet meer vrije uren besteed zouden worden aan werkzaamheden op het terrein, deze zaken aan derden moeten worden uitbesteed. 'De kosten daarvan zullen zo hoog zijn, dat de contributies van spelende leden boven de achttien met 50% omhoog moeten', zo rekende hij de vergadering voor.
Volgens het bestuur waren er nogal wat werkzaamheden blijven liggen. 'We durven de gemeente Genemuiden als verhuurder eigenlijk niet meer recht in de ogen te kijken', aldus Sportclubs voorzitter. Door deze moeilijkheden legde de werkcommissie, die onder leiding van het bestuur de zelfwerkzaamheid coördineerde, haar mandaat neer.
Het lukte niet tijdens de vergadering zelf een nieuwe 'bemanning' te benoemen. Het bestuur kondigde daarom aan over ongeveer een maand deze materie op een buitengewone vergadering weer aan de orde te stellen. Positiever was het bericht dat door enkele noodvoorzieningen (bouwlampen voor verlichting) ook een deel van het vierde veld voor de trainingen geschikt zou worden gemaakt.

Sportclub zwaait Fiechter uit met kampioenschap

'Ons afscheidscadeau trainer'


Met deze woorden sloeg Genemuiden - speler Sijm Last zijn arm om de nek van de scheidende trainer Evert Fiechter (die vijf seizoenen hoofdtrainer was) na afloop van de wedstrijd Genemuiden - Hollandscheveld. De 3-0 overwinning leverde de thuisclub voor ruim tweeduizend toeschouwers het kampioenschap op in de tweede klasse E.
Afgaande op de directe confrontatie tussen de twee sterkste in de tweede klasse E mocht Genemuiden zich de terechte kampioen noemen.
De vertrekkende oefenmeester zegt na afloop de toekomst voor Genemuiden rooskleurig in te zien, 'al zal de ploeg het niet gemakkelijk krijgen in de eerste klasse. Vooral tactisch zal Genemuiden problemen krijgen. Alles is gericht op de aanval. In de eerste klasse moet je echter rust in de ploeg kunnen houden. Op tijd even terug kunnen schakelen', waarschuwt Evert Fiechter. Op dat moment was 'dát van latere zorg. Eerst vierde Sportclub feest.
Na een koud buffet werden de kampioenen op een open wagen door Genemuiden gereden, natuurlijk voorafgegaan door muziekvereniging Ons Genoegen”. Daarna was er een instuif in de Sportclub kantine, waar een ieder kon genieten van de feestvreugde. Onder de vele gelukwensen, die het Sportclub bestuur kreeg aangeboden waren ook die van wethouder Breman. Hij hoopte dat Sportclub de 'smaakmaker' van het zaterdagvoetbal zou worden en waarschuwde IJsselmeervogels dan ook dat Sportclub er aan kwam. Ook kreeg het bestuur van Sportclub een elektronisch scorebord aangeboden van de firma de Lange, dat nu nog het hoofdveld siert. Het was een gezellig samenzijn van de grote sportclub familie waar ook veel ouderen uit de glorietijd aanwezig waren.

Geen paniek over slecht debuut

'De baby is nog gezond'


Het debuut van Sportclub Genemuiden in de hoogste afdeling van het zaterdagvoetbal verliep aanvankelijk allesbehalve op rolletjes. Na vier wedstrijden met een maagdelijke score onderaanstaan en daarbij ook nog uit de bekerstrijd worden geslingerd door een vierdeklasser (SEH) zijn geen leuke dingen voor de Genemuidenaren. Vooral niet na het vorige, succesvolle seizoen. Maar dat was in de tweede klasse en dat scheelt een slok op een borrel.
De slechte resultaten hebben volgens de Deventer trainer Rinus Hondelink twee oorzaken: 'In de eerste plaats blijkt het verschil tussen de tweede en de eerste klasse erg groot te zijn. Maar daar komt bij dat we momenteel te maken hebben met een ware blessuregolf. Daardoor moet ik vijf spelers (Henk Buitink, Koen Roeten, Bart Bruintjes, Piet en Joop van Dijk) missen. Zoiets kun je niet opvangen. Vooral omdat de basis bij Genemuiden erg smal is', aldus Hondelink. De Zwolse Courant meldt dat vooral spelbepaler Harm van de Belt gebukt gaat onder de afwezigheid van enkele vaste spelers.
Het bestuur van Genemuiden is door de slechte resultaten nog niet in paniekstemming geraakt. 'De baby is nog gezond', stelt voorzitter Bertus Tuinman.

Rinus Hondelink en Sportclub uit elkaar

Ik was graag met Genemuiden verder gegaan


Voor Sportclub - trainer Rinus Hondelink kwam het niet verlengen van zijn contract voor het einde van het seizoen 1982-83 als een verrassing. Tijdens een gesprek met het bestuur bleken de standpunten, aldus Rinus Hondelink, vooral op tactisch gebied nogal ver uit elkaar te liggen.'Ik vind het erg jammer dat er na een jaar al een einde aan de verbintenis met Genemuiden moet komen. Ik had er graag verder gewerkt. We hebben het in het begin moeilijk gehad maar de resultaten van de laatste wedstrijden wezen toch wel uit dat we op de goede weg zaten. Maar het bestuur heeft een ander beleid voor ogen. Minder professioneel dan ik. Ik heb wel eens het idee dat ze met hun gedachten nog een beetje in de tweede klasse zitten. Ik vin dat je in de eerste klasse prestatiegericht bezig moet zijn. Ik werk bij Genemuiden niet anders dan bij mijn vorige clubs. Daar kon dat wel. Jammer dat Genemuiden dit verschil in denkwijze niet van te voren heeft onderkend. Ook voor mijn prestige, dat zo toch wel een deuk heeft gekregen. Maar ik zal er alles aan doen om te zorgen dat we zo hoog mogelijk eindigen. Verslappen is er niet bij', aldus een teleurgestelde Rinus Hondelink. Volgens voorzitter A. Tuinman is er sprake van twee kampen binnen de vereniging. 'De verhouding trainer -spelersgroep was niet optimaal. Dat is trouwens geen verwijt aan de heer Hondelink, maar het is nu eenmaal zo. Daarom leek het ons het beste het contract niet te verlengen. Wij zijn met het bestuur al druk bezig een opvolger te vinden', reageerde Bertus Tuinman.

Jan Verhaert

Sportclub Genemuiden, dat dus op zoek moest naar een nieuwe trainer trok voor deze functie Jan Verhaert uit Zwolle aan. jan Verhaert, die vroegtijdig zijn functie bij hoofdklasser Zwolse Boys neerlegde, was ook werkzaam bij Heracles en PEC Zwolle die hij periodekampioen maakte. Het gaat hier om een meerjarige verbintenis. Als assistent van Jan Verhaert zal Dick Kroon uit Kampen functioneren, die de laatste jaren werkzaam was bij de A-junioren. 'Ik heb er echt zin in', aldus jan Verhaert. De club wordt in Zwolle sterk ondergewaardeerd. Men ziet het als een 'boeren clubje'. Ze vergeten dat Genemuiden de mooiste kantine van de hele omgeving heeft en als er straks ook nog een tribune komt zijn we helemaal klaar.
jan Verhaert: 'In het eerste team zitten negen spelers die jonger zijn dan 23 jaar. Er zal wat professioneler moeten worden gespeeld, vooral ook gedisciplineerder. Als het zo uitkomt mag die bal best op de tennisbaan worden geschopt. Neem een Harm van de Belt. Die moet als spelbepaler een beetje meer flair krijgen. jan Breman is ook zo'n gouden speler. Die speelt dit seizoen als laatste man. Hij heeft een goede pass en is opbouwend sterk, alleen verdedigend moet hij nog een beetje bijgeschaafd worden'.

Het EDEL- toernooi

Het eerste Edel-toernooi werd in de zomer van 1984 vooral in sportief opzicht een succes. Na twee dagen goed voetbal werd het C-elftal van Sparta uit Rotterdam winnaar, met Sportclub Genemuiden op een goede tweede plaats. Ondanks het feit dat het met de toeschouwersaantallen wat tegenviel, zal het Edel-toernooi, waarvan Robusta als co - sponsor optrad, volgende jaren zeker weer georganiseerd worden.
Op de eerst toernooidag, waarop wethouder Schaapman de aftrap verrichtte, speelde Sportclub tegen Heerenveen C en kwam Sparta C uit tegen F.C. Utrecht C. De eerste wedstrijd leverde al gelijk spektakel op voor het publiek, want Sportclub schotelde de toeschouwers een prima partij voetbal voor. Door treffers van Harm van Dijk en Eimbert Hoekman stond het bij rust al 2-0. In de tweede helft scoorden Harm van de Belt, Harm van Dijk (2x) en Harrie Brouwer. Eindstand 6-0.
Het tweede duel op vrijdagavond was spannender dan het eerste. Sparta en F.C. Utrecht maakten er een zinderende pot van, waarbij op het scherpst van de snede werd gestreden. Sparta, dat over de langste adem beschikte, won met 3-2.
Op de finaledag kwamen door deze resultaten Heerenveen - F.C. Utrecht en Sportclub-Sparta in het veld. De eerste wedstrijd werd een duidelijke 6-1 overwinning voor de Utrechtenaren, die geen spaan van de Friezen heel lieten.
De finale tussen Sportclub en Sparta was ook een eenzijdig duel, omdat de groen - witten de Rotterdammers niet bij konden houden. In de 6-0 eindstand had Sparta- spits Leen van der Weel met vier doelpunten een groot aandeel.
Na de wedstrijden reikte Karst de Lange Dzn. namens Edel-Tapijt de prijzen uit.

Sportclub kan tribune bouwen

In de Zwolse Courant van 31 mei 1985 meldt het bestuur van Sportclub Genemuiden een overdekte tribune te willen bouwen op het complex 'De Wetering'. Het bouwplan past echter niet in het bestemmingsplan De Varkenshoek, omdat de gronden waarop de bouw zal plaatsvinden de bestemming 'recreatieve doeleinden' hebben. Om alles op korte termijn toch te kunnen realiseren moet voor het gebied een nieuw bestemmingsplan voorbereid worden.
De meerderheid van het kollege vroeg de raad hiermee in te stemmen. Wethouder Van der Sluis kon om principiële redenen niet met het voorstel meegaan. VVD'er Harry van Dalfsen stelde voor het besluit voor de gehele kant te nemen. 'Dan hoeven we niet weer terug te komen: Wethouder Schaapman ontraadde dit, omdat Sportclub er niet om heeft gevraagd. Van Dalfsen, die de problemen van de wethouder niet zag, zei dat alles voor het zelfde geld kan gebeuren. D. van Dijk (SGP) bracht het voetbal-schandaal (HeizeI-drama) in België ter sprake. De SGP verleende geen medewerking. Toch kreeg Sportclub Genemuiden uiteindelijk de kans om zich te ontplooien en werd er begonnen met de bouw.
Naast Arends (Henk) en Aart (Visscher) werden vier mensen benoemd, die ervaring hadden in de bouw. Die kregen de opdracht de bouw te plannen en mensen te benaderen voor de zelfwerkzaamheid. De plannen voor een tribune zijn niet nieuw. Een jaar geleden sprak de 'Club van Honderd' zich al uit voor deze bouw.
Toen probeerde men de volgende constructie: Sportclub Genemuiden zou moeten bouwen, de Club van Honderd zou zorgen voor de aflossing. Maar het bestuur van Sportclub vond de risico's te hoog en de plannen verdwenen in de ijskast. 'Maar', zo vertelde Henk Arends zijn leden, 'er kwam een opening toen bleek dat een inwoner van Genemuiden bereid was garant te staan voor een lening bij de bank. Dit maakte het mogelijk dat de 'Club van Honderd' zelf de benodigde stappen kon ondernemen. Het voetbalbestuur ging hiermee van harte akkoord, omdat de club nu geen enkele buil kon vallen. De plannen werden zeer positief ontvangen. De bouw kostte rond de 60.000 gulden. De 'club' die toen 118 leden telde, bezat zo'n 20.000 gulden, zodat ongeveer 30.000 gulden moest worden geleend. Arends maakte de vergadering duidelijk dat dit bedrag in drie a vier jaar kon worden afgelost. Arends: 'We dragen dan de tribune over aan de voetbalclub en gaan verder denken aan andere zaken voor de accommodatie: een jeugdhonk en andere kleedkamers. De nieuwe tribune krijgt een capaciteit van ruim driehonderd zitplaatsen. Honderd daarvan worden kuipstoelen, die bedoeld zijn voor jaarkaarthouders. Zodra voor de tribune de palen worden geheid, gaan meteen de palen de grond in, die later bij uitbreiding van kleedkamers of een jeugdhonk kunnen worden gebruikt.

Gedenksteen voor Sportclub - pioniers

Met het onthullen van een gedenksteen voor de pioniers van de 'Club van Honderd' heeft Sportclub Genemuiden op 9 oktober 1985 de nieuwe overdekte tribune officieel in gebruik genomen.
Aart Visscher en Henk Arends worden met name genoemd om hun baanbrekende werk voor de Club van Honderd, die tenslotte het geld voor de tribune bij elkaar bracht. Maar het bleef niet alleen bij het onthullen van de gedenksteen, die voor de nieuwe tribune werd ingemetseld. Er werd tevens gevoetbald. De A - selectie van PEC Zwolle kwam daarvoor naar Genemuiden en won de wedstrijd met 6-2. De aftrap werd verricht door erevoorzitter van Sportclub Genemuiden Jan Eenkhoorn.

Te weinig keepers

In het najaar van 1985 klaagt trainer Jan Verhaert over en chronisch tekort aan keepers bij Sportclub. De Zwollenaar heeft recht van spreken, want in het duel tegen A.C.V. (7-1) moest hij een veldspeler (Henk Eenkhoorn) onder de lat zetten, omdat de eerste keeper Egbert Beuzenberg vlak voor het duel geblesseerd raakte. En een tweede doelman was er niet. Het toeval wilde dat A.C.V. net een nieuw veld heeft. 'Beuzenberg en ik zaten voor de wedstrijd nog even te praten maar bij het inschieten vloog hij met zijn enkel in een kuil', legde Verhaert de tegenvaller uit.
Vanaf het moment dat de 'Beus' uitviel was de wedstrijd al verloren. Verhaert: 'We waren gekomen om te winnen. Toen Henk Eenkhoorn onder de lat moest was het natuurlijk' gebeurd. De ploeg sloeg totaal dicht. Ik heb wel grote bewondering voor Henk Eenkhoorn, dat hij het heeft aangedurfd'.

Egbert Beuzenberg vindt het genoeg

De 27-jarige doelman van Genemuiden, Egbert Beuzenberg, stopte heel plotseling met het voetballen. Interne problemen maakten het hem doorspelen onmogelijk.
'Er liggen onoverkomelijke problemen op het beleidsterrein van de club ten opzichte van mijn persoontje', aldus Egbert.
De oefenwedstrijd zaterdag tegen PEC Zwolle (5-2) was de druppel die de emmer deed overlopen. 'Ik had van tevoren laten weten dat ik liever niet wilde spelen in verband met mijn blessuregevoeligheid (kniebanden, enkelbanden, schouderblessure) in dit jaar. Dan wil je op een bevroren veld wel voorzichtig zijn. Daarom wilde ik niet voetballen en dan hoor je later allerlei vervelende verhalen dat ik de club verraden zou hebben. Dat was dus de bekende druppel. Ik kan nog alle kanten op, ik ben nog maar 27 jaar, dus ik zie wel.

Spraakverwarring

Sommige nieuwsfeiten zijn treuriger dan ze lijken. Neem dit bericht: 'RoeI Huitema trainer van Sportclub Genemuiden'. Leuk voor die man? Vergeet het maar. Het is een bericht met een tragische achtergrond. Huitema, in een recent verleden in het hoge noorden gelukkig bij Harkemase Boys, GRC en Drachten weet niet wat hem aan de boorden van het Zwartewater te wachten staat. Wonen in Genemuiden dan zulke vervelende mensen? Dat zou ik niet willen beweren. Met een beetje goede wil kun je ze omschrijven als 'aardig' en bovendien kunnen ze redelijk goed voetballen. Daar ligt het dus niet aan. Nee, het probleem schuilt in de chronische communicatiestoornis, veroorzaakt op de burelen van de plaatselijke burgerlijke stand. In de selectie van Sportclub Gene-muiden lopen zogezegd zes Gerten, drie Van Dijken, drie Eenkhoorns en twee Bruintjes rond. Ga daarmee als ambitieus oefenmeester maar eens lekker aan het werk. 'Gert, houd je man!', roept de trainer vanuit de dug-out, waarna hij door zes voetballers lichtelijk vertwijfeld wordt aangekeken. Om nachtmerries van te krijgen. Nu hebben ze in Genemuiden wel allemaal een bijnaam. Laat dat voor Huitema een schrale troost zijn. Zo gaat Gert Tuinman door het leven als 'de Biete', Henk Bruintjes als 'de ToemeI', en Gert Eenkhoorn als 'de Krulle'.

Sportclub pakt periodetitel

Sportclub Genemuiden liet in mei 1987 de uitgelezen kans om periodekampioen te worden in de eerste klasse C niet meer lopen. In een prachtige partij voetbal werd Enter Vooruit gedecideerd met 4-1 terugverwezen. Sportclub vierde op deze manier haar eerste lustrum in de eerste klasse met een prachtig succes.
In een uitstekende wedstrijd lieten de mannen van Roel Huitema er geen moment twijfel over bestaan, dat zij over de afgelopen acht wedstrijden de sterkste waren. Harm van Dijk, Chris Riemens, Harm van de Belt en Gert Beens drukten dit treffend uit in 4 prachtige doelpunten.
Het vierde Edel-toernooi in augustus 1987 werd voor Sportclub Genemuiden in alle opzichten een succes. Sportclub won met 6-3 van Heerenveen 2 en versloeg de reserves van PEC Zwolle met 2-1. Daardoor werd Sportclub Genemuiden voor het eerst winnaar in het eigen toernooi. Het andere sportieve succes zat hem in de publieke belangstelling: zo'n zeventienhonderd toeschouwers vonden de weg naar het sportpark 'de Wetering.
Diegenen die voor de vrijdag hadden gekozen kregen het beste van het toernooi te zien. En doelpunten in overvloed. Dat begon al in de wedstrijd DOSK-PEC Zwolle. Via Frits van Dijk nam DOSK een voorsprong, maar nog voor rust kwam de gelijkmaker via een doelpunt van Roelofsen. Steef van der Brink bracht PEC Zwolle na rust op 1-2, waarna Frits van Dijk DOSK op gelijke hoogte bracht, 2-2. Het was tenslotte Edwin Duim, die PEC Zwolle naar de finale loodste. Sportclub Genemui- den maakte er vervolgens tegen Heerenveen 2 een waar doelpuntenfeest van. Na een ruststand van 2-1 (Van de Belt en Kin voor Genemuiden en Valk voor Heerenveen) demarreerde Sportclub Genemuiden via Chris Riemens (2x), Ben Kin en Harm van Dijk naar een 6-3 overwinning en een finaleplaats.
De inspanningen van de vorige avond waren een dag later aan alle ploegen duidelijk af te zien. DOSK moest aantreden tegen Heerenveen. Na een ruststand van 0-0 trok Heerenveen aan het langste eind en werd dus derde in het toernooi.
Sportclub Genemuiden en PEC Zwolle troffen elkaar in de finale, wat geen hoogstaand spel gaf na de inspanning van de vorige avond. Dit resulteerde in veel gemiste kansen over en weer. Harm van Dijk opende de score voor rust (1-0). Na rust scoorde hij zijn tweede doelpunt, waarna Michel van Oostrum tien minuten voor tijd tegen scoorde. Maar dat mocht allemaal niet baten, Sportclub Genemuiden was winnaar.

Net geen bekerstunt tegen RBC

Op 10 oktober 1987 speelde Sportclub 1 de bekerwedstrijd tegen RBC. Kansloos waren de groen witten zeker niet. Met een klein beetje geluk waren de Roosendaalse profs zelfs uit het bekertoernooi gestoten. Nu werd het een ongelukkige 0-1 nederlaag.
Een echte klapper in financieel opzicht maakte Sportclub bepaald niet. In RBC lootte Sportclub een weinig tot de verbeelding sprekende tegenstander: een in de marge van het betaalde voetbal opererende club. Zo'n 800 toeschouwers trok het duel, voornamelijk publiek dat diep in het achterhoofd met een op handen zijnde stunt rekening hield. Dat het zover niet kwam had RBC voornamelijk te danken aan het feit dat de ploeg vrouwe Fortuna aan haar zijde had. Want als de inzet van Chris Riemens in plaats van op de paal in het net was beland, hadden de profs van trainer Epi Drost het nog heel lastig gekregen. Zelf scoorden de Roosendalers wel via de paal. Vlak voor rust was het Jurgens, die zomaar tussen drie tegenstanders door mocht lopen en beheerst achter keeper Dick Eenkhoorn kon scoren. Een beslist niet imponerend RBC werd zodoende een 'lucky winner' in Genemuiden.

Genemuiden in bekerfinale

Na woensdag 13 april KOSC uit Ootmarsurn met 3-1 te hebben verslagen en op donderdag met 5-0 van F.C. Twente 2 te winnen kwam op woensdag 27 april Rohda Raalte op bezoek. De ploeg van oefenmeester Chris Jansen moest in een gelijkopgaande strijd de meerdere erkennen in Genemuiden (2-1). Genemuiden-trainer RoeI Huitema had vooraf zijn geld niet op zijn eigen ploeg durven zetten. 'Ik had er van te voren niet al te veel vertrouwen in', bekende de Fries. 'Zeker niet gezien het sterke spel van Rohda Raalte de afgelopen weken. Maar je ziet, Genemuiden is onberekenbaar'. Toen kwam de halve finale tegen Achilles 29 uit Groesbeek. Deze zinderende halve finale werd uiteindelijk gewonnen door Genemuiden. Na een ruststand van 2-0 voor Achilles wist Genemuiden door doelpunten van Gert Beens (2x) er een eindstand van 2-2 uit te slepen. In de reguliere speeltijd werd er niet meer gescoord, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. Na de eerste serie van vijf was de stand weer gelijk (4-4). Vervolgens moesten beide ploegen om en om een strafschop nemen. Genemuiden-doelman Dick Eenkhoorn werd de held van zijn ploeg door de zevende strafschop te stoppen.
De finale ging tussen Sportclub Genemuiden en Rheden. Deze werd gespeeld op het terrein van Rohda Raalte op 9 juni. Door het slechte weer was het veld erg zwaar en drassig. Na enige kansen in het begin van de wedstrijd om zeep te hebben geholpen, scoorde Rheden 1-0. Na een ruststand van 2-0 kon Rheden de score verder uitbouwen naar 4-0.

Huitema maakt plaats voor Chris Jansen

Voor het nieuwe seizoen 88/89 deden zich geen spelersmutaties voor bij Sportclub. Alleen komen er vanuit de eigen jeugd drie A-junioren. Dick lindeboom, Gert Eenkhoorn en Marcel worden toegevoegd aan de eerste selectie. Die bestaat nu uit achttien personen.
Wel vond er een trainerswisseling plaats. Na twee seizoenen vertrok RoeI Huitema uit Drachten naar S.V. Steenwijkerwold. Nieuwe man bij Sportclub is Chris Jansen geworden, die Rohda Raalte onder zijn hoede had. Met het feit dat zowel Genemuiden als Rohda in de hoogste klasse der amateurs uitkomt houdt iedere vergelijking op. Jansen acht zijn huidige club plaatsgebonden, terwijl er bij Rohda ook veel spelers van buiten komen. 'Bovendien wordt er in het zondagvoetbal meer op techniek gespeeld, terwijl het in Genemuiden meer om instelling en mentaliteit draait', stelt Jansen.

Champagne voor Sportclub

Sportclub één is kampioen'. Een half uur na de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Sc. Angelslo schalde het clublied nog door de van champagne druipende kleedkamer van Sportclub. Met het veroveren van de titel in de eerste klasse C was de Genemuider ploeg zaterdagmiddag eindelijk bevrijd van de druk, die de laatste wedstrijden als een loden last rustte op de schouders van de spelers.
Chris Riemens, die met zijn twee doelpunten een belangrijk aandeel in de bevrijdende zege op Sc. Angelslo had: 'Wij als spelers konden de laatste weken nog wel nor- maal slapen. Maar sommige supporters niet meer. Zo waren die al met het kampioenschap bezig. Daardoor maakten ze ons helemaal gek " aldus Riemens. 'Dit kampioenschap is iets speciaals. Dit is top', aldus de 34-jarige laatste man Harm van de Belt. Het succes van Sportclub is ook het succes van trainer Chris Jansen, die aan zijn eerste seizoen bezig is en al meteen kan oogsten'. Pas nadat we thuis tegen Dosk wonnen durfde ik er ook echt in te gaan geloven. Op een gegeven moment stonden we vier verliespunten op Dosk achter. En we zijn geëindigd met twee punten meer. Dat zegt genoeg', keek Jansen terug. 'Nu de na kompetitie nog, maar eerlijk gezegd denk ik dat DOVO en Heerjansdam voetbaltechnisch bekeken beter zijn. Maar wie weet zorgen we voor een verrassing', aldus Chris Jansen.

Overtuigd

Als kampioen van de eerste klasse C speelde Sportclub de eerste wedstrijd in de nakompetitie van zaterdagkampioenen tegen DOVO kampioen van de eerste klasse B. In een geweldige ambiance -prachtig weer en 3000 toeschouwers -werd het op sportpark 'de Wetering' een heerlijke voetbalwedstrijd. Via een zeer overtuigende 4-0 ruststand werd het uiteindelijk 5-1, waardoor de groen-witten opeens van underdog tot favoriet zijn gepromoveerd.
Sportclub begon met een vliegende start. Voordat het talrijke publiek van de verbazing was bekomen stond het na negen minuten al 2-0. In de derde minuut scoorde Harm van Dijk uit de rebound, nadat keeper Johan de Bruin een schot van Chris Riemens niet goed kon verwerken. Vijf minuten later was het alweer Harm van Dijk, die met een kopbal scoorde.
Na een half uur scoorde Harm van Dijk de derde op rij, na een schot op de lat van Ben Kin en vijf minuten voor rust werd het zelfs 4-0 door een stuiterend afstandsschot van Eimbert Hoekman.
In de tweede helft had DOVO meer veldoverwicht, maar door sublieme reddingen van Sportclubkeeper Marcel Potters bleef de 'nul' gehandhaafd. Twintig minuten na rust werd het 5-0 door een doelpunt van Chris Riemens na een mooie pass van Dick Beens. Ad Schoeman mocht de eer redden voor DOVO.

Veel kampioenen en nog meer goals

Het seizoen '88/'89 gaat de geschiedenis in als één van de beste, zo niet het beste voetbaljaar van Sportclub Genemuiden.
Het eerste werd kampioen, enkele jeugdteams deden hier niet voor onder en ook werden Al en Bl eerste op de competitieladder. Het tweede en het zevende elftal deden zeer lang mee en het derde kwam door een slechte start aan het eind net te kort. Bij het vierde bleef het gezellig (volgens eigen zeggen), het vijfde voetbalde 'gewoon', terwijl het zesde naar het einde ploeterde. Dat betekende dat er veel gescoord werd in dat seizoen.

Het lijstje met topscorers:

B. Kin (1e) 17; G. Eenkhoorn (2e) 10; M. Siebert (3e) 24; C. van Dalfsen (4e) 9; H. Bruintjes (5e) 17; W Kooyman (6e) 15; B. Bellinga (7e) 30; R. van Dijk (8e) 16. Absolute winnaar van dat seizoen was dus Ben Bellinga.


Verdiende nederlaag tegen Heerjansdam

Genemuiden, dat de nakompetitie verrassend startte met een 5-1 zege op DOVO, werd naar een verdiende 4-2 nederlaag gespeeld tegen Heerjansdam.
Vlak voor rust kwam Sportclub toch op voorsprong. Nadat Harm van Dijk naar de grond werd gehaald ging de bal op de stip. Ben Kin benutte de penalty feilloos en Sportclub leek op rozen te zitten, leek, want nog voor de pauze was de stand 1-1.
In de tweede helft was Heerjansdam veel agressiever en beter aan de bal, waardoor Sportclub met de rug tegen de muur stond. Frans de Visser scoorde vanuit een kopbal 2-1. Daarna ging alles mis met de groen-witten, na een verkeerde pass werd het 3-1 voor de thuisploeg. Sportclub kwam nog wel dichterbij (3-2) maar het mocht niet baten. Ron van de Neut besliste de wedstrijd met een fraaie kopstoot.

Verlies in Veenendaal

De geschiedenis herhaalde zich. Niet alleen de cijfers waarmee Sportclub zaterdag van DOVO verloor ( 4-2) waren gelijk aan die van de wedstrijd tegen Heerjansdam.
Ook de manier waarop de ploeg van Chris Jansen zijn tweede opeenvolgende nederlaag leed in de nakompetitie was identiek. Namelijk volstrekt onnodig.
Sportclub manoeuvreerde zich in een goede positie, althans tot de rust. Omdat het sterke punt van Sportclub (de counter) meerdere malen perfect werd uitgevoerd dicteerden de groen-witten de eerste drie kwartier van de wedstrijd. na twintig minuten kwam Sportclub op 0-1 via een rush vanaf de middenlijn van Harm van Dijk. DOVO kwam met een directe vrije trap langszij (1-1) maar de groen-witten kwamen opnieuw aan de leiding door een kopbal van Harm van Dijk.
Maar in de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Binnen een kwartier stond DOVO dan ook verdiend op een voorsprong door doelpunten van Henne Oostermeijer en Dragan Ristic (3-2) en twintig minuten voortijd bepaalde uitblinker Jan Gaasbeek de eindstand
op 4-2.

In de wachtkamer

Vanuit een vrij comfortabele zetel kan Sportclub met een tevreden gevoel terugblikken op de kampioenscompetitie. Ruim 2000 toeschouwers kwamen, met een 4-3 overwinning, volledig aan hun trekken in de wedstrijd tegen Heerjansdam.
Binnen drie minuten stond Sportclub al op voorsprong. Bij een hoge voorzet van Chris Riemens kreeg Dick Lindeboom van zijn tegenstander een zwieper 'in de rug'. Scheidsrechter Kernpers twijfelde niet, 'penalty', die door Ben Kin werd benut (1-0). Sportclub was heer en meester, maar verwaarloosde één keer toch de organisatie en het stond meteen gelijk. Terwijl keeper Dick Eenkhoorn, die de op de training geblesseerde Marcel Potters kundig verving, zijn muur nog aan het opstellen was, schoot Martin Beuk raak. Na rust maakte Sportclub duidelijk dat het meer wilde. Ben Kin scoorde vrijstaand voor doelman Kopanicki (2-1). Acht minuten later vergat echter verdediger Gert Hoen zijn handen thuis te houden bij een duel in het strafschopgebied. Penalty dus. Martin Beuk verzilverde deze kans van elf meter (2-2).
Welgeteld twee minuten later al schoof Chris Riemens een vrije trap opzij naar Gert Beens, die Kopanicki met een harde schuiver in de korte hoek het nakijken gaf (3-2). Een solerende Harm van Dijk wist doelman Kopanicki op zijn weg. Die kon hem alleen met een overtreding stuiten en dat betekende de derde penalty van de wedstrijd.
De koele Ben Kin hield nu ook zijn zenuwen in bedwang en bekroonde daarmee het goede optreden van Sportclub 4-2.
Dat Heerjansdam zeven minuten in blessuretijd op 4-3 kwam was niet meer van belang. Sportclub nam nu plaats in de wachtkamer. Wachten op de wedstrijd DOVO - Heerjansdam. Alleen wanneer deze concurrenten gelijk zouden spelen, hield Sportclub uitzicht op de algehele zaterdagtitel.

Afscheid met een bloedend hart

Aanvoerder Harm van de Belt zette na het seizoen 1989-1990 een punt achter zijn carrière. Op 35-jarige leeftijd en na precies twintig jaar in de hoofdmacht van eerst DESZ en later Sportclub te hebben gevoetbald. Een unieke periode waarin Van de Belt nooit werd gewisseld en waarin hij slechts tien wedstrijden ontbrak wegens een schorsing.
Op de dinsdag voor de wedstrijd tegen Flevo Boys stapte hij met lood in de schoenen op trainer Chris Jansen af. 'De zenuwen gierden me door de keel. Heel vreemd, want ik had niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn om de trainer op de hoogte te brengen. Het is ook geen opwelling geweest. Ik heb maandenlang met dat besluit in het achterhoofd gelopen.
Twintig jaar is niet niks en ik ben altijd een geweldige liefhebber geweest', legde Van de Belt uit. Fysieke ongemakken vormden de belangrijkste drijfveer, de doorstroming van de jeugd was een ander argument. De robuuste verdediger: 'Vooral de laatste jaren ben ik wel eens jaloers geweest op jongens die lichter en sneller waren. Ik had steeds meer tijd nodig om te herstellen. Dit seizoen heb ik regelmatig met pijn in mijn botten lopen voetballen'. Harm van de Belt debuteerde in 1970 op 15-jarige leeftijd in de hoofdmacht van DESZ. Zeven jaar later verkaste hij naar Sportclub. Een overgang, die nogal wat stof deed opwaaien. 'Ik ging van Zwartsluis naar Genemuiden, dat werd min of meer als verraad beschouwd', herinnert hij zich. Harm van de Belt maakte van nabij de opmars van de derde naar de eerste klasse mee en beleefde vorige seizoen met het behalen van de titel in de eerste klasse C, het absolute hoogtepunt in zijn carrière. 'Natuurlijk heb ik ook meegemaakt dat we moesten vechten voor degradatie. Maar die hele sfeer, het dollen op de trainingen, de wedstrijden. Eigenlijk kan ik dat nog niet missen. Ik neem dan ook afscheid met een bloedend hart', aldus de stoppende aanvoerder.

Titels van Radio Oost en uitgeverij Tijl.

Sportclub in de prijzen

Enige weken geleden werd Sportclub door Radio Oost uitgeroepen tot Sportploeg van het jaar in de provincie Overijssel. Op 7 februari 1990 hield Uitgeverij Tijl verkiezingen voor de sportploeg/man/vrouw van het jaar in de regio, en ook ditmaal viel Sportclub Genemuiden in de prijzen. Het was een drukte van belang in de kantine van Tijl in Zwolle. Genemuiden was daarbij goed vertegenwoordigd met een aantalleden, bestuursleden en als vertegenwoordigers van de gemeente burgemeester Rietkerk en wethouder van sportzaken Van Dalfsen. Voorts was er een vertegenwoordiger van de sponsor van dit evenement, de ABN-bank en een aantal bekende sportmensen waaronder Dries van Wijhe, die zich uitstekend op zijn gemak leek te voelen tussen de voetballers van Sportclub. Het bestuur van Sportclub is bijzonder ingenomen met de onderscheiding van Tijl en die vanRadio Oost.

Staking en schorsing treffen Sportclub in 1984 en 1989

Oranje Nassau en de incidenten...


Confrontaties tussen de eerste elftallen van Sportclub Genemuiden en het Groningse Oranje Nassau waren binnen vijf jaar (maart 1984 en oktober 1989) twee keer aanleiding voor even vervelende als weinig sportieve incidenten in de recente geschiedenis van Sportclub Genemuiden.
De vijfhonderd toeschouwers bij de voetbalwedstrijd tussen Sportclub en Oranje Nassau in maart 1984 konden al vlak na het begin van de tweede helft vertrekken. Twee minuten na de rust scoorde de Groningse ploeg namelijk een zeer omstreden doelpunt. Groot was de opwinding in en om het veld. Scheidsrechter Hoek commandeerde beide elftallen naar de kleedkamer voor een afkoelingsperiode. Dit uitstel werd echter snel afstel, omdat grensrechter Hondebrink zich niet veilig voelde. Hondebrink was dan ook degene, die het tumult veroorzaakt had. Bij de eerste de beste aanval van Oranje Nassau in de tweede helft schoot middenvelder Jaap Hendriks in. Doelman Egbert Beuzenberg sloeg de bal omhoog, maar greep het leer even later alsnog. Arbiter Hoek, die in het strafschopgebied stond, gaf het sein om verder te spelen, maar legde de zaak toch stil voor overleg met zijn grensrechter. Hoewel deze tien meter van de doellijn stond gaf hij aan dat de bal de doellijn zou zijn gepasseerd. De scheidsrechter nam deze beslissing over. Uiteraard gingen de Genemuider spelers verhaal halen. Het bleef bij mondelinge protesten, maar die waren klaarblijkelijk zo krachtig dat Hoek besloot het hele gezelschap naar de kleedkamer te sturen.
Daarop ging het publiek zich nadrukkelijk met het gebeuren bemoeien, waarna het arbitrale trio besloot eieren voor zijn geld te kiezen.

Supporter

Ruim vijf jaar later was het opnieuw raak in een duel tegen Oranje Nassau. Ditmaal speelde een supporter van Sportclub de hoofdrol. In Groningen belaagde deze inwoner van Zwartsluis de grensrechter door hem te schoppen. De toen nog regerende kampioen van de eerste klasse in het zaterdagvoetbal werd door de KNVB gestraft met uitstel van de eerstkomende wedstrijd tegen Enter Vooruit. Die schorsing, waarvan aanvankelijk niet bekend was hoe lang deze zou duren, kwam hard aan in Genemuiden. Het incident werd enkele dagen later al in allerijl op de agenda van de jaarvergadering gezet. Voorzitter Hennie Stegeman liet weten de straf voor Sportclub vergaand te vinden, ondanks zijn begrip voor het feit dat de voetbalbond de zaak tot op de bodem wilde uitzoeken. 'Temeer omdat je als vereniging en bestuur machteloos staat tegenover acties van een enkele "supporter". Een persoon bovendien, die geen enkele binding heeft met Sportclub. Vorig seizoen kregen we juist regelmatig complimenten voor de uitstekende organisatie. Zeker in de nacompetitie.
En dan gebeurt je dit. Dat komt hard aan', zo liet Stegeman tijdens de ledenvergadering weten. Sportclub had de 'Sluziger' toen al voor een jaar de toegang tot het veld ontzegd. Verder deed het Sportclubbestuur een beroep op supporters en andere bezoekers van Sportclubwedstrijden om tijdens de voetbalwedstrijden sociale controle uit te oefenen langs de lijn en op de tribune. Iedereen moet op z'n buurman letten en hem of haar bij geweld zonodig tot de orde roepen', vond Stegeman.


Zaterdag 20 april 2024
Speelronde 30, 3e Divisie A
Sportclub Genemuiden - VVSB
Aanvang 14.30 uur
Sportpark de Wetering
Sportlaan 2/B, 8281 CM Genemuiden

 

Scheidsrechter: Dhr. D. Schaper
Assistent-scheidsrechter: Dhr. R. Broekman
Assistent-scheidsrechter: Dhr. G. Nusselder




Webshop Sportclub Genemuiden

Privacy beleid  Sportclub Genemuiden

Vacatures  Sportclub Genemuiden

Aanmelden nieuw lid